بازار بورس ایران نیز دارای قوانین مختص خود است که بر اساس آن شرکتها یا در بازار بورس یا در فرابورس پذیرفته میشوند و هر کدام از این بازارها دارای تفاوتهای بنیادینی با یکدیگر هستند. در چند دهه گذشته و با رشد روزافزون اقتصاد دیجیتال یا به صورت جامعتر، با ظهور شرکتهای دانشبنیان که در اقتصاد جهان تأثیرگذارند، موضوع ورود این شرکتها به بازار سرمایه ایران نیز مورد بحث قرار گرفته است.
رئیس سازمان بورس کشور از راهاندازی یک بازار تخصصی برای شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه کشور خبر داد. بهنوعی قرار است یک بازار مختص شرکتهای دانشبنیان ایجاد و از این طریق سرمایههای زیادی جذب شود.در آخرین اظهارنظر مسئولان سازمان بورس کشور از اصلاح دستورالعمل پذیرش شرکتهای دانشبنیان در فرابورس خبر داد .هيئت پذيرش شركتهای کوچک و متوسط نیز به هیئت پذیرش بازار نوآفرین تغییر کرده است. اما پذیرش سهام در بازار نوآفرین در دو تابلوی رشد و دانشبنیان انجام میشود.
آخرین اصلاحات دستورالعمل پذیرش شرکتهای دانشبنیان در بازار سرمایه تغییر چندانی نسبت به دستورالعملهای قبلی ندارد و میتوان گفت فقط فراگیرتر شده و شرکتهای خلاق و فناوریمحور را نیز دربر میگیردو این مورد ممکن است فقط روی ارزشگذاری شرکتها تأثیرگذار باشد و بیشتر از اینکه به ورود شرکتهای استارتاپی در بورس کمک کند، در جهت حفظ منافع سهامداران و سرمایهگذاران است،
دردستورالعمل جدید، مشکلات اساسی از ورود شرکتهای دانشبنیان به بازار سرمایه جلوگیری خواهد کرد. دو موضوع وثیقه بلندمدت و پرابهام سهام سهامداران عمده و عدم شفافیت رویه احراز صلاحیت هیئتمدیره و سهامداران شرکتهای نوآور همچنان از بزرگترین دلایل عدم ورود آنها به بازار سرمایه خواهد بود.
برخی مشکلات دستورالعمل قبلی نظیر محدودیت خرید توسط سرمایهگذاران حرفهای یا برخی تعهدات غیرمعقول که در دستورالعملهای قبلی به شرکتهای دانشبنیان تحمیل شده بود، در دستورالعمل جدید حذف شده است. این محدودیتها که هر کدام از عوامل بازدارنده ورود شرکتهای نوآورانه به بازار بود، در اصلاحات جدید حذف شده و اگر شرکتی پذیرش شود، شامل آن نخواهد بود.
زمانی که مسائل مربوط به رویه صلاحیتسنجیها مشخص نشود، امکان ورود هلدینگهای بزرگ فناوری به بازار سرمایه میسر نخواهد شد که این مهم باعث میشود فرایند سرمایهگذاری در تمام مراحل عمر این طیف شرکتها با مشکلات عدیده مواجه باشد.